Sivil Toplumun Hesap Verebilirlik İletişiminde Rolü

Hepimiz biliyoruz ki dünyada “temiz para “ yok. Bu paraların aklanmasında farklı yöntemler kullanılıyor.
Başta insan hakları ve iklim krizi olmak üzere yaşam kalitesini tehdit eden alanlara karşı emek veren sivil toplum kuruluşları açısından ortalık epey karışık.
Öte yandan, sivil toplum kuruluşları fayda ve yarar sağlayan sosyal projeler ile yaraları sarmanın ve onarmanın mücadelesini veriyor.
Bunları yapmak için kaynaklara ihtiyaçları var.  Bu kaynakları nereden temin etmeliler?

Bu çalışmaları kendi özel gündemlerini ört bas etmek için kullanmak isteyen sabıkalı, sicili sıkıntılı şirketlere karşı güvenilirliklerini ve itibarlarını nasıl koruyacaklar?

Bugün en değerli markalar şirketler değil hiç bir paranın satın alamayacağı sivil toplum kuruluşları. Bu değerlerini ilkeli iş yapışları ve etik duruşlarını hesap verebilirlik iletişimi ile gerçekleştiriyorlar.

Çok değerli katılımcılarımız ile bu pencereden durum nasıl görünüyor. Prof.Dr. Haluk Gürgen hocamızın moderasyonunda farklı bakış açıları ile başlığımızın altında ana konular tartışıldı.

Konuklarımız, Güneşin Aydemir Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği) , Dr. Itır Erhart (Açık- Açık ve Adım Adım Dernekleri) Serra Titiz (Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yenilikçi Çözümler derneği), Fikret Sebilcioğlu (TEİD), Tayfun Zaman (Complience House), Ali Kamil Uzun ( Türkiye İç Denetim Enstitüsü), Feyyaz Ünal (Türk Konfed), Rana Birden (Kale Grubu)

  • Kamunun ve özel şirketlerin hesap verebilirlik performansının artırılmasında sivil toplumun rolü nedir, ne olmalıdır
  • Sivil toplum kendi paydaşlarına ve topluma hangi iletişim ortamları ile nasıl hesap vermelidir?
  • Sivil toplum hesap verebilirlik konusunu kişiler, kurumlar, şirketler ve topluma anlatmak ve benimsetmek açısından nasıl bir misyon edinmelidir? Bunun gerçekleştirilmesi konusunda  özellikle temel çıkış noktası ne olmalı ve  iletişimini nasıl gerçekleştirilmelidir?

(*) sivil toplum tanımlamasında; dernekler, vakıflar, meslek kuruluşları ve sosyal amaçlı faaliyet gösteren platformlar değerlendirilmelidir.

Panelin video kaydını buradan izleyebilirsiniz.

 

 

Bir cevap yazın